Inlägg från 2020

Firande av 50 år!

58 personer hade slutit upp till årsmöte och efterföljande festligheter. Det blev en trevlig afton. Vi hade äran att få avnjuta en mycket god italiensk måltid, tillagad av Salvatore Macri, vår duktige italienske Västeråskock, som hade skapat en trerätters meny värd en stor applåd. Anita Bengtsson, vår äldsta medlem och vår Grand Lady, tidigare sekreterare i Dante-styrelsen, berättade fängslande om Dante-sällskapets uppkomst och om diverse händelser inom föreningen under årens lopp. Varmt tack, Anita!


 2017-12-07 Spännande resa till Kampanien i september 2018
  


Resan går till Amalfikusten med många spännande stopp. Observera att det är begränsat med platser så först till kvarn!

Läs mer om resan här

2017-12-03  Den 6 december i Paris "In viaggio con Dante"

Klicka här.

2017-12-01 Dante Alighieri - Il mondo in italiano

Läs nyhetsbrevet här.

2017-11-08 Vinprovning torsdag den 23 november

Bästa Dantevänner!

Året går mot sitt slut och vi ses snart för vår sista medlemsträff där vi har nöjet att inbjuda er till vinprovning och föreläsning av Per Åsander, sommelier och tidigare ordförande för Dantesällskapet i Västerås.

Vinprovningen äger rum torsdagen den 23 november kl 18.00 på Odd Fellow-lokalen i Västerås.

Kostnad är 380 kr inkl middag, kaffe och kaka.

Vi kommer även att ha ett lotteri där en av vinsterna är en tavla av Giovanni Di Filippo.Anmälan sker till kassör Lucia Grimaldi, info@luciagrimaldi.se och betalning sker via bankgiro 5458-3497 eller via swish 1230485540. Obs! Sista anmälningsdag och inbetalningsdag är söndag den 19 november.

Benvenuti!

Vill också informera om att Giovanni Di Filippa har vernissage av sina konstverk på Lovisebergsvägen 4 A lördag den 18 november kl 11.00-15.00.

2017-10-25 Bio på Elektra onsdag den 25 oktober kl 18.00

Det är dags för biokväll nummer två och vi visar filmen "Fai Sogni" (Minnet av min mor) och ses efteråt i ABF-lokalen för att diskutera filmen. Vi äter en panino och tar ett glas vin eller två.

Kostnad för film är 95 kr som betalas när ni hämtar ut biljetten på Elektra.

Kostnad för panino, ett glas vin, kaffe och kaka är 100 kr och betalas vid anmälan, via bankgiro 5458-3497 eller via Swish 120485540. 

Kom ihåg att anmäla er till Lucia Grimaldi, e-mail info@luciagrimaldi.se.

Sista anmälningsdag är söndag den 22 oktober. 

Benvenuti!

2017-10-02 Bio på Elektra onsdag den 11 oktober kl 18.00

Vi visar filmen Pazza Gioia och ses efteråt i ABF-lokalen för att diskutera filmen. Vi äter en panino och tar ett glas vin.

Kostnad för film är 95 kr. Kostnad för film och mat/diskussion är 200 kr.

Anmälan till Lucia Grimaldi, e-mail info@luciagrimaldi.se.

Sista anmälningsdag för deltagande i mat/diskussion är söndag den 8 oktober. Betalning för film och mat betalas i Elektras kassa.

Benvenuti!

2017-08-30 Rabatter för Dantemedlemmar i Italien

Dante Alighieri-sällskapet i Rom har rabatter på hotell, museum, teatrar mm från Turin till Rom i Italien.

För att kunna utnyttja rabatterna måste ni ha med ert medlemskort med 2017-års klistermärke. Om ni inte har någotdera, kontakta Ulrika Wetter i styrelsen.

Länken till rabatterna hittar du här.

2017-08-30 Dante Alighieri - Il mondo in italiano

Läs nyhetsbrevet här.

Ordförandens brev - tidigare inlägg

Ordförandens brev 2015-12-20

Bästa Dante-medlemmar!

Tiden rinner i väg och snart vänder vi blad för att välkomna det nya året. Själv blickar jag tillbaka med vemod men också med glädje. Det har varit ett fantastiskt år för Dante-sällskapet med många intressanta programpunkter. Det är dock ni som har spelat huvudrollen med ert engagemang, er nyfikenhet, era kunskaper och er sociala kompetens.

Jag hoppas att Dante-sällskapet fortsätter att växa både kvantitativt och kvalitativt. Medlemsantalet har växt exponentiellt vilket jag vill tyda som ett kvitto på styrelsens och medlemmarnas stora engagemang.

Programmet för 2016 är redan framtaget och kommer att innehålla många intressanta punkter. Glöm inte att besöka hemsidan regelbundet för att hålla er uppdaterade.

Å styrelsens vägnar vill jag önska er alla...

Buon Natale e Felice Anno Nuovo !

Franco Pasquariello

 

 

 

 

 

151016

Nu är hemsidan klar för användning!

Vi beklagar att vi inte kunnat uppdatera hemsidan på ett tag men vi har haft  stora tekniska problem som nu verkar vara lösta.

Vi har ett mycket intressant program framöver och även 2016 kommer att innehålla många intressanta programpunkter. Glöm inte att gå in på hemsidan med jämna mellanrum för att hålla dig uppdaterad.

Arrivederci

Franco Pasquariello

 150514

Kära vänner!

Vi har fått nya medlemskort för 2015 från Dante-sällskapet i Rom. 

Det innebär en hel del fördelar för dem som planerar en kulturell Italien-resa:

Kortet ger möjlighet till rabatterade priser på restauranger, hotell, museer mm.  

Gå in på www.ladante.it och se om något av erbjudandena passar just dig!

Vi kommer att dela ut kortet 21/5 i samband Ulf Sandholms föredrag : I paesaggi d'Italia.

De som inte kommer att närvara 21/5 kan kontakta Bengt-Göran Stål eller undertecknad för att få kortet tilldelat vid ett annat tillfälle.

 Jag vill passa på och meddela att styrelsen arbetar redan aktivt med nästa års program som innehåller fantastiska föredrag. Vi hoppas kunna vara klara med det preliminära programmet för 2016 under tidig höst.

Vi ses 21/5!

Franco Pasquariello

14/3 2015

Ciao Oscar!

Mi mancherai!

Mi mancheranno i tuoi racconti del tuo paese natio

Mi mancherá la tua conoscenza della migrazione italiana

Mi mancherá il tuo impegno sociale

Mi mancherá la tua coerenza politica

Mi mancherá il tuo orgoglio italiano

Mi mancherá il tuo rispetto per la terra che ti ha accolto

Mi mancherá la tua rabbia per le ingiustizie

Mi mancherá il tuo odio per la "ignoranza"

Mi mancherá la tua intelligenza

Mi mancherá la tua signorilitá

Mi mancherá la tua generositá

Mi mancherá il tuo altruismo

Mi mancherá l'amore che hai (di)mostrato per la tua famiglia

Mi mancheranno le nostre interminabili discussioni

Mi mancheranno i tuoi insegnamenti sulla vita e sulla morte

Mi mancherá la tua amicizia fraterna

Mi mancherai!

Ciao Oscar!

A Oscar Cecconi

Född 20 december 1927

Död 10 mars 2015

Oscar Cecconi

 

1/3 2015

Årsmöte

Den 26/2 har det hållits årsmötet för verksamhetsåret 2014. Ordföranden för kvällen var Marita Molin Öberg som har genomdrivit mötet med elegans och erfarenhet.

Vi hade 74 anmälda till årsmötet utöver styrelsen. Det är troligen det största deltagarantalet senaste decenniet. Det har vi i styrelsen uppfattat som ett kvitto på att det arbete som lagts ner har blivit uppskattat. Vi tackar för det förtroendet!

Det är dock sanning med modifikation därför att Dante-sällskapet fortsätter att "växa" tack vare de intresserade, engagerade medlemmarna som gång på gång ger uttryck för sin kärlek till den italienska kulturen och det italienska språket. Desto värre har viceordföranden Kristin Bondevik valt att inte fortsätta av helt personliga skäl. Jag vill passa på att än en gång tacka henne för hennes oumbärliga insats för Dante-sällskapet.

 Ann-Christin Sundin blev vald som ny suppleant. Hon kommer att ingå i programkommittén. Vi hälsar henne välkommen och jag är säker att hennes bidrag kommer att bli fundamentalt för vår verksamhet. Kvällens höjdpunkt var det förträffliga föredraget om "Italienska trädgårdar" av arkitekten och landskapsarkitekten Ilaria Vazzana som med bild och ord ledde oss i en virtuell resa genom de fantastska trädgårdarna. Ilaria är också styrelseledamot i Dante-sällskapet.

Apropå "program"...ta gärna en titt på årets kulturella program! Det innehåller massor av intressanta punkter.

I år är det exakt 750 år från Dante Alighieris födelse och det vill vi hedra genom bjuda in Igor Tchehoff som är lektor i italiensk litteratur vid Uppsala Universitetet och som kommer att ha ett föredrag om "Dante och hans verk".

Övriga programpunkter är också mycket intressanta. Först på listan är Angelita Amati expert på olivolja. Hon kommer att hålla ett föredrag om olivoljan ur diverse aspekter och lära oss hur man skiljer mellan en bra och mindre bra olivolja både teoretiskt och praktiskt.

Som ni säkert har märkt har vi bytt möteslokal beroende på  allt större antal deltagare. Vi vill tacka Odd Fellow som givit oss möjligheten att nyttja deras fantastiska, representativa lokaler.

Än en gång.....

Grazie per la fiducia dimostrataci e spero di poter condividere un altr'anno di cultura e di amicizia con tutti i soci della Societá Dante Alighieri di Västerås

Vostro

Franco Pasquariello

 

 

 

8/2 2015

Albino Pierro e la poesia dialettale

 "Parchi Lettarari" har jag tidigare presenterat och är ett initiativ som vill främja den "kulturella turismen" genom att koppla mer eller mindre kända litterära personligheter med sevärda, mindre kända platser.

Jag satte idag och bläddrade i gamla papper och "snubblade" på Albino Pierro och hans födelseort som är Tursi i Basilicata. Basilicata (tidigare känt som Lucania) är kanske den minst kända regionen i Italien men som är värd ett besök. Syftet med mitt inlägg är att reta er nyfikenhet och kanske förmå er att avlägga ett besök?     

Albino Pierro  föddes i Tursi 9/11  1916.  Hans barndom präglades av hans mors tidiga död. Han växte upp hos två mostrar. Trots den svåra barndomen lyckades han genomföra gymnasiala studier. Flyttade sedan till Rom där han tog examen i filosofi och kunde senare försörja sig som lärare i historia och filosofi. Blev på 40-talet journalist för "La rassegna nazionale" och il "Balilla". Hans författarskap startade 1946 då han publicerade poesier på italienska. 1959 började han skriva i "dialetto turisiano" och publicerade " A terra d'u ricorde"

1976 fick han "Carducci-priset" och 1985 blev han bjuden till Stockholm för att läsa sina poesier och blev både 1986 och 1988 nominerad till Nobelpriset.  Laurea honoris causa vid Basilicata Universitetet.

Dog i Rom 23/3 1995.

I sina skrifter beskrev han den "spontana" arkitektur som finns i Tursi med små gränder, grottor, trappor som exvis "le petrizze" som är en brand trappa från 1600-talet.

Högst uppe i byn finns kvarteret Rabatana (från arabiska Rabat) där han själv var född. Huset där han föddes är värt ett besök då det har en fantastisk utsikt över dalen och Santuario di Anglona från 700-talet och som byggdes ovanpå den gamla grekiska staden Pandosia.

Sin kärlek till födelseorten uttrycker han så här: " Quella di Tursi....,era una delle tante parlate destinate a scomparire. Ho dovuto cercare il modo di fissare sulla carta i suoni della mia gente.

 Vill passa på och påminna er om årsmötet 26/2 då vi också "inviger" den nya mötesplatsen i Odd Fellows lokaler på Källgatan 13.

 

Väl mötta!

Franco Pasquarielllo

Panorama Centro STorico di Tursi

 

 

 

Albino Pierro

                                                                 

 

21/12 2014

Dante Alighieri Sällskapets styrelse vill tacka alla medlemmar för att ha bidragit till ett fantastiskt "italienskt kulturår 2014". 

Tack vare ert deltagande och er entusiasm har vi kunnat erbjuda ett både kvalitativt och kvantitativt rikt program och vi hoppas kunna göra ännu bättre under 2015.

Vi har redan tagit fram ett program för nästa år med massor av programpunkter som kommer att fortsätta att leda oss genom det italienska kulturarvet . Glöm inte att ta en titt på vår hemsida med jämna mellanrum!

Det återstår att önska er ...

God Jul och Gott Nytt År!

Dantestyrelsen

                                           

 

1/11 2014

Eduardo De Filippo föddes i Neapel den 24/5 1900 och dog i Rom den 31/10 1984.

Detta innebär att det har gått exakt 30 år från hans död. Det känns därför naturligt att skriva några rader om hans liv och verk. Han har varit en de största kulturpersonligheter som Italien har haft.

Han var son till Eduardo Scarpetta som var författare, skådespelare, och Luisa De Filippo som var teatersömmerska. Han tog mammans efternamn därför att pappan aldrig erkände honom som sin biologiske son.

Detta faktum präglade hela hans liv och verk. Han ärvde ändock pappans skrivar- och skådespelarförmåga.

Han var endast 5 år gammal då han uppträdde för första gången och 1932 bildade han tillsammans med sina syskon, Peppino och Titina, ett teatersällskap som hette "Compagnia del Teatro Umoristico i De Filippo" som var aktiv fram till 1944.

Under de åren skrev han "Natale in casa Cupiello" som kanske är hans mest kända verk. En tragikomisk komedi som handlar om familj vars grundvärderingar slås i spillror efter att det blir känt att dottern i familjen har ett utomäktenskapligt förhållande.                                                                   

Jag minns fortfarande när jag som barn satte fastklistrad framför den nyinköpta tv:en i början av 60-talet för att se denna fantastiska föreställning. Jag kan fortfarande höra de första replikerna " Lucarié, Lucarié scetate ca song'e nove....".

Språket var neapolitanska men det var aldrig obegripligt ens för norditalienarna därför att hans mimik, gester kompenserade den bristande språkförståelsen.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om Eduardo De Filippo men väljer att stanna här och tänker fortsätta min berättelse den 15 januari 2015 då vi har den återkommande pizza-kvällen på Pizzeria Perlan. Måhända att det blir också en visning av någon av hans komedier framöver?

A(r)rivederci

Franco Pasquariello

 

                            

 15/8 2014

 Kära vänner!

Det var ett tag sedan jag skrev några rader på vår hemsida. Det känns rätt att göra det nu inför höstens aktiviteter.

Programmet är späckat med varierande innehåll och vi som sitter i styrelsen hoppas att det skall tillfredsställa våra medlemmars kunskapsbehov.

Först ut är Elisa Baldelli som den 11:e september kommer att underhålla oss med ett föredrag om maten i det antika Rom och dessutom kommer hon att tillaga ett antal rätter som är direkt hämtade från originalrecepten.

Jag har haft tillfälle att närvara vid ett tidigare tillfälle med samma innehåll och kan garantera att det var en upplevelse för kropp och själ.

28/10 är det dags för våra gamla vänner Vincenzo  Cioffi och Angela Cerreto som kommer att spela och sjunga neapolitansk musik/sång. De är redan i full gång med att välja lämpliga sånger med en förklarande text så att alla kan njuta till fullo av den poesi som karakteriserar de neapolitanska  sångerna.

Programmet för filmkvällarna är inte spikat än pga det har varit problem med att få tillgång till ABF-lokalen där vi brukar vara för diskussion och avnjutning av maten.

Apropå maten.... vi jobbar intensivt med för att förbättra och berika rätterna även om det känns som en svår uppgift med tanke tidigare matupplevelser.

Filmerna är noga utvalda och hoppas att de skall falla er i smaken och att debatten efter filmvisningen skall vara livlig och givande.

Sist men inte minst har vi den återkommande vinprovningen den 18/11. Jag är övertygad om att det kommer att bli en behaglig överraskning!

Vi som sitter i styrelsen ser verkligen framemot att få träffa våra medlemmar/vänner med det gemensamma intresset för italiensk kultur.

A presto!

Franco Pasquariello/Dante-styrelsen

 

4/5 2014

Bästa Dante-medlemmar!

När gastronomin blir livsfilosofi!

För en tid sedan hade jag en fantastisk "socialkulinarisk" upplevelse på "Restaurangen Don Alfons" på Amalfi-kusten och tänkte dela med mig av den upplevelsen med Dante-medlemmarna.   

Restaurangmiljön var sobert elegant. Mottagandet var vänligt och familjärt. Sällskapet som var med mig var noga utvalt.  I själva lokalen kunde man beskåda egenodlade liljor som kyparna klippte och placerade i vaser av munblåst glas. Kyparna rörde sig med lätta steg för att inte bryta förtrollningen.

 Hela koreografin talade om för mig att det skulle bli en kulinarisk upplevelse. Från matsalen hade man visuell kontakt med köket som var klätt i Vietri- kakel med handmålat gulblått mönster. I köket stod köksmästaren Ernesto Iaccarino som är den yngste sonen i Iaccarino-familjen. Ernesto Iaccarrino omringades av medarbetare som rörde sig snabbt utan synlig stress. Alla verkade veta exakt vad var och en hade för uppgift.

 En elegant klädd hovmästare visade oss vänligt till ett runt bord prytt med glänsande glas i olika storlekar, skinande bestick och konstnärligt vikta servetter. Färska rosor hade placerats i små glas och gav oss en förnimmelse av den ankommande våren.

Sommeliern kom med en vinlista som med sin tjocklek liknade mera en medeltida klosterbok. Vi avstod tidigt från att "plöja" oss genom hela listan och litade på hans omdöme och kunskap.

 Hans förslag var en Falanghina (vitt vin från Kampanien) från en liten lokalproducent som senare visade sig motsvara alla våra förväntningar.

 Medan vi studerade menyn anlände signora Livia och Mario Iaccarino, hustru respektive son till chefernas chef Alfonso Iaccarino av alla känd som Don Alfonso. De hälsade oss välkomna och hjälpte oss att välja en avsmakningsmeny som innehöll alla medelhavets smaker och dofter.

 Jag frågade vänligt om jag kunde få äran att träffa självaste Don Alfonso. Signora Livia förklarade att Don Alfonso var upptagen med att bedöma de produkter som bönderna hade kommit med och att det var en ritual som upprepades dagligen.

 Hon förklarade att de hade egna odlingar som sköttes av fem heltidsanställda och att så gott som alla råvaror som användes i deras kök var egenproducerade. Selektionen av produkterna var minutiös.

 Don Alfonso kom in till oss lite senare och tillsammans med sonen Ernesto förklarade att rätterna tas fram och testas under vinterhalvåret: mängden av de ingående ingredienserna antecknas noga. Likaså koktider och temperatur.

 Att de använder sig av ny teknik i köket betyder inte att de frångått två heliga principer: respekt för tradition och enkelhet.

 Don Alfonso är en anspråklös man som, trots de stora internationella framgångarna inom gastronomin, har hållit sig fast vid sitt "bonniga" ursprung med stor kärlek till den vulkaniska, saltstänkta jorden som genererar de genuina produkter som är grunden i till hans fantastiska kök.

 Don Alfonso har skapat ett kök som "kan förföra, är intrigant och förvånar".

Menyn, som vi avnjöt, förförde och förvånade oss och överträffade hans presentation. Hans gastronomiska filosofi finns beskriven i hans bok "La cucina del cuore".

Franco Pasquariello

 

 

 

Så här ser chefernas chef ut

 

 

 

 

 

 

18/4 2014 

 

Bästa Dante-medlemmar!

 

Societá Dante Alighieri och Parchi Letterari har, i ett gemensamt projekt, försökt koppla olika författare/kulturpersonligheter till platser i Italien som förekommit i författarnas egna verk eller haft betydelsen i författarnas liv.

Syftet med projektet är att sprida kunskap om italiensk litteratur och miljöer som haft stor historisk och/eller litterär betydelse.

Samtliga italienska regioner är representerade och för varje region presenteras en plats, en byggnad, en vy där författaren vistats, levt eller verkat och som författarna har förevigat i sina verk.

Jag tänkte starta från norra Italien.

Författaren hette Franco Antonelli (1902-1974) och platsen som han är kopplad till  är Villa Cernigliaro som ligger i ett litet samhälle som heter Sordevolo i Biella-provinsen (Piemonte).

Villa Cernigliaro ligger i en naturlig kontext med vackra parker och vandringsleder.

Franco Antonelli var litteraturkritiker, essayist, poet och fotograf. 1928 samlade han en grupp bestående av dåvarande  intellektuella och bildade "Collettivo spirituale e morale".

Gruppen samlades varje sommar i Villa Cernigliaro för att diskutera politik, filosofi och litteratur med syftet att motverka den då härskande fascistiska ideologin.

Kända kulturpersonligheter såsom Norberto Bobbio, Cesare Pavese, Benedetto Croce och Einaudi var medlemmar i "Collettivo spirituale e morale".

Sedan 1998 är Villa Cernigliaro ett kulturcentrum för konst, historia, fotoutställningar och återkommande kulturföreläsningar.

För utförligare information: www.parchiletterari.com .

Meningen med mina korta framställningar är att väcka nyfikenhet, intresse för italienska författare och mindre kända platser i Italien.

Titta gärna in i hemsidan och lämna synpunkter så att vi kan förbättra/förändra.

 

Glad Påsk till er alla!

Franco Pasquariello

 

PS Du glömmer väl inte att anmäla dig till C Svenssons föredrag om Florens den 21/5? DS

 

 

 

 

 

 

 

Konfigurera denna hämtningswidget